L'HOME MOSCA A BARCELONA

Vaig descobrir L'home mosca de Harold Lloyd de petit, la imatge del còmic enganxat a un rellotge es trobava al Centrico, el cinema desaparegut de Peu de la Creu. Aquella pel·lícula divertida va tenir també la seva representació a la ciutat.


Divendres Sant de 1924 la ciutat havia de veure les habilitats del nostre home mosca. El repte era l'edifiici més alt de la ciutat: la casa Segura, a la cantonada de l'avinguda del Portal de l'Àngel amb la plaça Catalunya. En aquells temps no hi havia l'edifici del Banc d'Espanya que encara hi és. La gent coneixia aquell edifici com a casa Cabot, per la joieria del mateix nom que ocupava els baixos.
L'home mosca va ser "el trepador portugués Néstor López"

Al llibre de Lluis Permanyer, Biografia de la plaça Catalunya, es va publicar aquesta meravellosa instantània, sembla que no és el trepador que ens ocupa ni tampoc la Casa Segura on va pujar ja que els peus descalços es recolzen sobre el cap d'una estàtua que no tenia l'edifici.

A la hora citada comenzó el trepador su ascensión siendo saludado con aplausos. El trabajo de Lopes defraudó un tanto al público, pues no se había anunciado que se ayudaría de cuerdas para escalar la fachada, y aun cuando hizo uso de ellas en ocasiones en que no habla otro remedio, los espectadores querían que la ascensión la realizara sin ayuda de ningún género. Con todo el ejercicio es arriesgado, y el trepador demostró una gran agilidad y una serenidad envidiable.
Llegó a la una al templete que corona el edificio y como no pudiera escalar la cúspide hizo ejercicios de acrobacia y descendió por la fachada en la misma forma que había subido, sin accidente alguno.
Luego, infinidad de muchachos, influidos por el acto de Lopes, empezaron a escalar algunas fachadas. En la de la Catalana del Gas, sita en la plaza de Santa Ana, dos jóvenes treparon por la pared hasta el primer piso desde donde saludaron al público.
(LaVanguardia, 19-04-1924)

1 comentari:

henrykomas ha dit...

Compte perquè la persona de la fotografia no és Néstor Lopes, "l'home mosca", sinó el seu compatriota, Massa Vaz, "l'home aranya" encaramat al cim de la casa Segura el desembre de 1930. Aquí ho explico. http://labarcelonaoblidada.blogspot.com.es/2015/04/home-mosca-i-lhome-aranya-la-placa-de.html