GOMAS Y LAVAJES

 
Hi havia una vegada en que el Raval no es deia Raval, era "el barrio chino", el barri de les putes i de la mala vida. Un tros de la ciutat on es practicava el sexe ràpid i a bon preu. Un barri especialitzat en el sexe i que necessitava de determinats serveis. Un d'ells era el prostíbul, un hotel molt particular on es llogaven habitacions per hores. Un altre eren les "casas de gomas y lavajes" on es feien les "curas preventives" per evitar purgacions i es venien els condons per evitar el contagi de les malalties venèries. Serrat al seu tema Temps era temps en parla d'ells. Una mirada al vell barri ens deixa una bona mostra d'aquells locals peculiars.
Entre les cases dedicades a aquest negoci destacava la clínica del Dr. Holeado, la Japonesa, fundada el 1924 al carrer Arc del Teatre, just al davant del que fou el gran prostíbul de la ciutat, Madame Petit. Del negoci i clientela de la Japonesa Josep Mª Carandell deia a la seva Guía secreta:
<<un sinfín de clientes pasaban por esta cliniquilla del doctor Holeado, que trabajaba de interno en el Hospital de San Pablo; él y sus ayudantes atendían a estos clientes, les abastecían de preservativos, les hacían un lavado con permanganato, les aconsejaban -especialmente a los maridos que un día "hacían el salto" y acuden llenos de remordimientos a la consulta del especialista-, daban a las mujeres una inyección mensual de Dioginón para evitar la fructificación o de "apiolina chapoteaud" para provocar la menstruación>>. 
La Japonesa, això sí, estava molt ben assortida.