SANT JOSEP ORIOL ESGRAFIAT

Al carrer de la Mare de Déu del Pilar hi va nèixer un estimat sant barceloní. Es deia Josep Oriol i Bogunyà. Portava una vida tant humild que era conegut com a "doctor pa i aigua".  En record seu Josep Mª Jujol va realitzar una interesantíssima decoració a la façana de l'edifici en el qual estava treballant. És al número 20 del mateix carrer. Una excel·lent obra mestre d'un gran artista.

A la part més alta, unes cintes descendeixen del cel. Són com serpentines amb les que es celebra alguna cosa. En el moment en que es creuen enmmarquen una creu.
Una mica més avall, emmarcades, hi ha les dates de la beatificació (1806) i de la canonització (1909) de Josep Oriol.
I tot això condueix al seu retrat, perfectament emmarcat. Es troba en estat de levitació, elevant entre núvols, i llueix una aureola al voltant del seu cap com correspon a un home sant. Branques i fulles envolten per l'exterior el marc.

Un excel·lent treball que quasi no llueix en aquest carrer estret. La tècnica de l'esgrafiat utilitzada és de gran simplicitat ja que es limita a fer una incisió sobre la superfície. No es juga amb el contrats de colors de dues superfícies superposades com passava al segle XVIII i que tan bons resultats trobem als carrers de l'antiga Barcelona. Aquí el contrast és més de qualitat de la superfície, apareix molt polida en la superfície i irregular, vast i rugós en l'espai incidit, Jujol realitza un excel·lent treball de de disseny, el dibuix que s'aplica a la façana mitjançant la incisió és de gran bellesa i la composició molt equilibrada.