PROTEGITS PER LA VERGE


Al barri de Sant Pere hi ha un estret carreró que comunica l'alta, la mitjana i la baixa de Sant Pere i que porta el nom de la Mar de Déu que, segons la tradició, s'aparegué damunt un pilar a Saragossa a l'apòstol Sant Jaume.

Aquest carrer sembla que antigament s'havia anomenat del Cuc, segons sembla per un dels locals que hi havia instal·lats al carrer. Joan Amades diu: "aquest carrer tenia molt mala fama, que li venia d'un dels bordells que durant el segle passat va donar més escàndols, o acudia la gent més depravada i deshonesta de Barcelona. Tant és així que la seva reputació es va estendre fins al carrer. Per tal d'esborrar el record ingrat de l'epítet Cuc, decidiren canviar-li el nom i li fou posat el que avui porta".

La raó del nom és una capella que hi havia al carrer i que també tenia la seva llegenda: diuen que en una de les periòdiques epidèmies que castigaren la ciutat de Barcelona, un veí del carrer, ue era originari de l'Aragó, va posar una estampa de la Mare de Déu del Pilar, demanant protecció per ell i els seus veïns. Com l'estampa va impedir que la malaltia afectés als veïns, aquests, agraïts, van decidir aixecar una capella i li donaren el seu nom al carrer.