LA GEOGRAFIA EULALIANA A CIUTAT VELLA


A Barcelona trobem un munt d’espais on podem recordar a santa Eulàlia, configuren una mena de geografia eulaliana.

Relacionats amb el martiri tenim:

1. CARRER DE LA BAIXADA DE SANTA EULÀLIA
És el lloc on la tradició situa un dels 13 martiris, en aquest carrer va ser llançada dins una bota amb ganivets, vidres i pedres, fins i tot s’ha dit que això va passar 13 vegades, com 13 van ser els martiris de la santa. Una capella veïnal, amb un versos de Verdaguer, ho recorda. Abans una petita bota acompanyava a la imatge, com la santa havia estat martiritzada dins d'una, va ser la patrona dels boters. 


2. CARRERS DE LA VOLTA DEL REMEI i DE L’ARC DE SANTA EULÀLIA
Segons la tradició, entre aquests dos carrers es trobava la presó on va ser tancada la nostra patrona. Per aquesta raó, el sol avergonyit, no hi apareix mai. En faust record del seu martiri, hi entrà una vegada a l’any, el dia de la festa de la santa, que correspon al del seu sacrifici. Aquests trossos d'espai ciutadà conserven les típiques cases sobre voltes. Aquesta és la causa de la seva foscor.


3. EL PLA DE LA BOQUERIA
Aquest és un dels dos llocs on es creu que fou crucificada. Hi havia una capella. Després, un home anomenat Taverner, construí una botiga de roba que rebé el nom de la santa (avui encara oberta a passeig de Gràcia). Allà hi ha una vella làpida i una imatge moderna. 



4. LA PLAÇA DEL PEDRÓ
És l’altre espai de la crucifixió. Al segle XVII s’alçà un obelisc coronat per una escultura de Lluís Bonifaç i Llàtzer Tramulles. El 1826 fou convertida en font. El 1936 fou destruïda i refet per Frederic Marès el 1952.
Per embolicar encara més la troca, una tradició situa el seu martiri a la plaça de l’Àngel i també amb el Pla de la Boqueria, durant un temps l'espai de les execucions al ciutat.


Relacionats amb l’enterrament tenim:
5. SANTA MARIA DEL MAR
Acollí les restes, amagades durant la invasió musulmana i perdudes, van ser trobades pel bisbe Frodoí el 878, després de tres dies de dejuni i oracions, i traslladades en solemne processó a la catedral.


6. LAPLAÇA DE L’ÀNGEL
Allà, davant la porta de la ciutat, es produí un miracle: les restes de la santa feren inamovibles i es demana ajut al cel. Apareix un àngel que assenyala a un dels canonges. Aquest, avergonyit, es treu de la butxaca l’ós d’un dit, agafat d’amagat i el reintegrà al sarcòfag. La santa no volia entrar incompleta a la ciutat. Un àngel a una façana de la plaça recorda el fet.


7. LA CRIPTA DE LA CATEDRAL
Al centre de la catedral, a la cripta, es venera el sepulcre que conserva les restes de la santa, obrat per l’italià Lupo di Francesco.

 
Amb diverses tradicions
8. LA CATEDRAL
A) al cor, obrat per relleus renaixentistes del martiri de la santa, hi intervenen el burgalès Bartolomé Ordóñez i el seu deixeble Pere Villar, entre 1563 i 1564


B) portal de sant Iu, conserva una imatge amb la palma i el llibre


C) portal de Santa Eulàlia, del carrer del Bisbe, amb altra imatge, atribuïble a l’escultor Claperós, que li dona nom

D) façana principal, una imatge moderna recorda la dedicació de la catedral a la santa
E) al claustre, 13 oques, recorden que la santa tenia 13 anys quan l’any 304 va patir el martiri
F) una de les campanes és l’Eulàlia.


9. LA PIA ALMOINA
Un relleu recorda que la institució era promoguda per la catedral. En aquest sector s’aixecava l’hospital de santa Eulàlia o d’en Guitart, fundat al segle IX. 


10. L’AJUNTAMENT
A) la Bandera de Santa Eulàlia, es treia a la finestra central quan Barcelona necessitava l’ajut de lapatrona (guerres, pestes, calamitats). Avui es treu en senyal de festa.
B) a una paret lateral la façana gòtica, hi ha una altra imatge.
C) A una de les vidrieres que tanquen les finestres de la façana gòtica, amb els sants protectors, la nostra patrona ocupa un lloc preeminent.
D) Al saló de Plens o de la Reina Regent hi ha una altra escultura de la santa feta per Josep Viladomat.



11. AVINGUDA DEL PORTAL DE L’ÀNGEL
Al número mig de l’avinguda, aleshores de Santa Anna, hi havia una pedra usada per baixar del cavall que era venerada com la pedra en la qual va baixar santa Eulàlia del seu cavall quan venia a Barcelona. Era venerada pels monjos caputxins de Sarrià.

12. L’ARC DE TRIOMF
Primitiva capella de Santa Eulàlia del Camp on es creu que fou enterrada la santa i després es traslladada. Al segle XII es funda una canònica agustina.

13. PARRÒQUIA DE SANTA ANNA
A la sala capitular, entre diverses ménsules es troba una representació de Santa Eulàlia. Els frares agustins de santa Eulàlia del Camp es traslladen al monestir de santa Anna i s’uneixen als sepulcristes al segle XV.

14. EL RIU DE SOTA o DE SANTA EULÀLIA
Era creença que a Barcelona existia un riu soterrani que nodria d’aigua els pous de la ciutat, quan a Barcelona l’aigua era un bé escàs i preuat es considerava que era sota protecció de la santa patrona. L’invocaren els pouetaires.

15. CARRER LLÀSTICS. ANTIC HOSTAL DESANTA EULÀLIA
Un relleu amb una imatge de la santa recorda que en aquest hi havia un hostal que duia el seu nom.

16. CARRER ESPARTERIA/VOLTA DELSTAMBORETS
Els estadants tenien per patrona a santa Eulàlia, que tenia oberta una capella veïnal al carrer. Anaven en processó a Sarrià.