DESPRÉS DE LA GUERRA


Dos petits detalls escultòrics a l'església de Sant Jaume, al carrer Ferran, ens transporten als convulsos temps de la guerra civil. Fixant-nos be, es pot apreciar com es van veure els fets després del triomf franquista.
Un cop passada la porta principal, hem de posar la vista als permòdols on descansa el cor. Allà veiem esculpides dues escenes on, de manera elegant però implacable, ens volen explicar que va passar abans i després de la guerra. No es feia altra cosa que deixar escrit en pedra la versió dels guanyadors: s'havia de mostrar com a
bons els revoltats i  pintar com a terriblement dolents els republicans, els rojos que cremen i destrueixen l'església. Un conte de bons i dolents del franquisme. 
El 1940 després de la guerra, es va reconstruir l'església i es va aixecar de nou la casa de Déu. Aquí veiem gent laboriosa. A l'esquerra un home satisfet refà la creu, allisant-la amb un ribot. A la dreta dos homes reconstrueixen el finestral que a l'altra costat treia flames i fum.
L'any 36 va esclatar la guerra, Espanya estava partida i un dels objectius dels revolucionaris que lluitaven al costat de la república va ser l'església. Es van assaltar edificis religiosos i es va destruir el que es va trobar. En la imatge veiem, a l'esquerra, com d'un finestral trencat surten flames rotundes; a dalt, un home armat amb un ganivet i un garrot es prepara per un acte vandàlic. A la dreta un home amb un destral es dedica a destruir una creu.