ATV, EL DE LES POSTALS

 
Entre 1905 i 1915 va ser l’època daurada de les postals. A Barcelona, primer Adouard i Josep Esplugas Puig, i després, les cases Hauser i Menet, Samsot i Missé, L. Roissin oferien nombroses vistes urbanes amb els indrets més coneguts i emblemàtics. Un dels editors d’aquesta indústria, amb una producció remarcable per la seva quantitat i qualitat, és la d’ATV. Inicials del barceloní Àngel Toldrà Viazo (17 maig de 1867 - 1 d’octubre de 1956). Dels seus 89 anys es va passar quasi 40 anys dedicat a la fotografia. ATV no era un fotògraf gaire estricte. De fet, va començar en el negoci a través de la seva feina com a venedor de papers especials i cromos. Tenia la representació de la casa belga Biermans. La seva botiga era a Canuda 41-43. Allí vendria les seves pròpies postals. 

Havia estudiat comerç i comptabilitat i així va orientar la seva feina en el mon de la fotografia. Tenia més un interès comercial en la imatge que l’artístic o testimonial. No anava amb la màquina captant imatges. El seu treball era buscar enquadraments atractius de la ciutat, treure’n una imatge i reproduir-la en sèrie. Era un home incansable, tots els edificis de Barcelona, els indrets més destacats eren motiu d’una postal de la seva “Serie General” que arribà a tenir més de 4.500 exemplars.

Va deixar un testimoni de gran valor sobre la ciutat en forma de vistes generals, carrers significatius, monuments, esglésies, interiors, parcs vistes. Va fer fotografiar tota Catalunya, Mallorca, Navarra, Guipúscoa. Va fer tiratges o sèries per institucions o empreses. Va deixar testimoni de la Setmana Tràgica. Va fer fotos en diferents èpoques de l’any a la recerca de la varietat. Va prendre vistes panoràmiques. Va fer fotografies estereoscòpiques. 

Era un home educat també en l’Art, va ser amic del pintor Modest Urgell i va reunir una important col·lecció artística. Vivia a Sant Gervasi, al carrer Saragossa 26. Com a prop vivia l’astrònom Comas i Solà,  va aprofitar la seva amistat i els instruments de la seva feina. Això explica una sèrie de fotografies de núvols i astres.
Quan va deixar la feina a la fotografia a provar en el món dels negocis: va vendre’s el domicili i va anar a viure a Balmes 365, va invertir el seu capital en una indústria elèctrica que el va deixar quasi arruïnat. Va vendre’s la seva col·lecció i, quan quedà vidu, anà a viure amb la seva filla. Al carrer Laforja passaria els darrers anys de la seva vida.