EL MERLIN CATALÀ

Un dels racons que més simpatia em desperten de la ciutat és el Pas de l'Ensenyança, allà al mur trobem, cobert amb una metacril·lat, l'anunci d'un mag que va despertar les simpaties de la Barcelona del seu temps. "Caballeros, caballeras con ustedes, Fructuós Canonge".
 


Aquest senyor va viure entre 1824 i 1890, va venir de petit a Barcelona amb els seus pares des Montbrió del Camp i va viure al carrer de Sant Oleguer. Va voler ser militar prò una malaltia no li va permetre. Va treballar com a cira-botes o enllustrador a la Plaça Reial, on encara hi ha un cartell que ho recorda. Però, sobretot, va destacar com a mag. Quan de jove netejava sabates ja feia trucs amb el betum: per demostrar que era de primera qualitat se'l menjava amb pa. Treia cigarretes de les orelles dels seus clients i tota la ciutat parlava de la seva habilitat.
La seva bona manera de fer màgia va portar-lo a debutar l'any 1858 al teatre dels Camps Elisis, un espai lúdic que es trobava a l'actual Passeig de Gràcia i que tenia un teatre que regentava el cantaire Clavé. Començaria la seva carrera que el porta de gira per tota Espanya i Sudamèrica on el coneixien com a El Merlin Español. Actuarà davant d'Isabel II, AMadeu de Saboya i Alfons XII qui van condecorar-lo pel seu savoir faire. Animava les festes de carnestoltes de la ciutat muntat dalt una carrosa i lluint les seves medalles tant justament guanyades. 


 

más info sobre el mag al llibre escrit pel rector de Montbrió del Camp: Josep Ollé; Fructuós Canonge i Francesch, de llustrador a prestidigitador i a la web d'un parent (www.telefonica.net/web2/gimenezcanonge/index.htm)