AL PAÍS DE LA MÀGIA, PARTAGÀS ÉS EL REI


Joaquim Partagás Jaquet va néixer al que avui és el número 45 del barceloní carrer de la Princesa el dia 15 de setembre de 1848. El mateix any del seu naixement es produïa un gran esdeveniment com era la unió, mitjançant el ferrocarril, de Barcelona i Mataró. “Nunca tal cosa se vió, el comer en Barcelona y cenar en Mataró”. Potser aquets fet extraordinari havia de ser premonitori en la dedicació a la màgia d’aquell nadó.
Poca cosa es sap de la seva infantesa, cursà el estudis habituals, fou escolà a la parròquia de Sant Cugat del Rec i l’any 1862, amb 14 anys, el trobem d’aprenent a una adrogueria a la desapreguda plaça de l’Oli on sembla que farà carrera ja que quatre anys després publica un estudi anomenat “Llibre per lo coneixement de drogues” que incloïa un dolç “Llibre de Dulces”.
Quan fa 20 anys decideix anar a l’aventura, l’any 1868, juntament amb el seu germà Urbà; demana un préstec al seu pare, que es compromet a retornar quan pugui, i s’embarca per fer les Amèriques. Després de 69 dies de viatge arriba a l’Argentina on hi serà fins el gener de 1878. És durant els darrers anys a Amèrica quan trobem les primeres referències com a mag. Apart d’Argentina actua, amb força èxit, a l’Uruguai i al Brasil. 


 




Se l’anomena el “Taumaturgo catalán” encara que serà a la nostra ciutat on tindrà el sobrenom que el farà famós i que encara el recordem:



Sabem que el primer lloc on actua a la ciutat és el Teatre Romea on debuta el 23 de gener del 1878, començant així una llarga carrera d’il·lusionista tant a Barcelona com a diverses poblacions de Catalunya i de l’Estat Espanyol.
Partagàs veu negoci en la màgia i buscant una activitat més enllà de les actuacins decideix obrir una botiga; sembla que va ser l’any 1878 (encara que a la botiga trobem dues dates diferents).

Escrit a la façana
A la placa de l'Ajuntament
S’ha resseguit la ubicació de la botiga de Partagàs que situen al número 5 del carrer de la Princesa per anar més tard a la Rambla de les Flors 4, després al carrer de la Dagueria per retornar de nou al carrer de la Princesa, primer al número 12 i finalment al número 11, on encara hi és.


Allà ven trucs de màgia, alguns dels quals provenen de París on viatja fins a quatre cops al llarg de la seva vida. Entre els objectes que ofereix al seu local es troba la llanterna màgica tal i com s’anuncia al Diario de Barcelona del 8 de desembre de 1894:

«Calle Princesa n° 11. Cuadros disolventes. Venta de aparatos para proyección o sea Linternas mágicas y vistas sobre cristal de varias clases. Dos linternas con su aparato disolvente y muchas vistas, todo por 15 pesetas. Muchas novedades en aparatos de hacer juegos de manos. Princesa n° 11». 


Sobre la seva vida també sabem que el 1879 es casa amb Loreto Antita i Mas, qui li donarà dos fills. La seva esposa serà la seva col·laboradora en la seva feina tant a la botiga com al teatre que obra a la Rambla.
L’any 1900, tanca el teatre i publica un llibre, El prestidigitador optimus o Magia espectral, explicant les seves experiències i secrets. Però el temps passa i el Rei es fa gran. Continua venent els seus productes al Rei de la Màgia on tothom estima el senyor Quimet. Finalment, la mort se l'emporta el 28 de desembre de 1931.



La botiga sobreviu al seu fundador. Després la seva mort passa a mans de Carlos Bucheli, Carlston com a mag, i client de la botiga que segueix obrint la porta cada dia des del 1932. El 1984, quan la botiga semblava que anava a desaparèixer, la companyia La Capsa Màgica, en Josep M. Martínez i la Rosa Llop, també clients de la botiga,  se'n fan càrrec i continuen obrint un negoci centenari. Així que més d’un segle després d’haver deixat d’actuar Partagàs, el Rei de la Màgia, és recordat al rètol de la botiga i, des del 2002, també en un dels gegantons del carrer de la Princesa, que sosté a la mà un barret màgic del qual surt un conill.





2 comentaris:

Unknown ha dit...

Ens ha encantat els teus posts sobre en Partagás i El Rei de la Màgia.
Moltes gràcies per la teva estima

Anònim ha dit...

La meva àvia paterna era parenta molt propera de Quimet Partagàs. La família coneixem alguna anècdota inèdita.