LA CAPELLA DE SANTA LLÚCIA






La vella catedral de Barcelona estava envoltada de quatre esglesioles o Caselles: la del Sant Sepulcre, la de Santa Caterina, la de Sant Miquel i la de Santa Llúcia. Les capelles havien de desaparèixer quan es construeix l’actual catedral gòtica, de major dimensió que la seva antecessora. En va quedar la de Santa Llúcia, ja que el seu emplaçament era perfectament aprofitable en la nova construcció i així la veiem adossada a la catedral.






Expliquen els llibres d’història que la capella de Santa Llúcia és la darrera construcció romànica de la ciutat. Va ser construïda entre 1257 i 1268, a una part del cementiri de la catedral, per iniciativa del bisbe Arnau de Gurb que té la seva tomba a l’interior.






L'edifici és petit, de planta rectangular, d’una sola nau i està coberta amb volta de canó lleugerament apuntada.






Del conjunt destaca la seva portalada a base de quatre arquivoltes en degradació que descansen sobre pilars i columnes. Tant les arquivoltes com els capitells on arrenquen presenten una interessant decoració escultòrica on dominen les formes vegetals i geomètriques. Al timpà, l’any 1901, el pintor Joan Llimona afegí una imatge de la Verge amb la safata i els ulls de santa Llúcia i que ara està pràcticament esborrada.







Sobre aquesta capella s’acostuma a explicar que hi apareix, cisellada al mur, la mesura de la cana de Barcelona, una antiga mesura de longitud anterior a la implantació del sistema decimal. Joan Amades escriu a  les seves Històries i llegendes de Barcelona

<< Conten que una vegada, entre els comerciants barcelonins van haver-hi unes diferencies sobre la tirada justa de la cana barcelonina i com que no es podien posar d’acord van acudir al Consell de Cent i aquesta institució, per evitar tot altre dubte successiu, i perquè sempre tothom pogués comprobar si li havien donat tros just quan es tractava de mides de llargària, féu gravar la mida exacta de la cana a cada costat de la façana de la capelleta de Santa Llúcia on encara es pot veure >>.

La cana de Barcelona, segons l’Enciclopèdia Catalana, mesurava 1,555 m. i el relleu que emmarca la capella de Santa Llúcia, segons explicava a La Vanguardia Josep M. Martí i Bonet, canònic conservador de la catedral de Barcelona, en mesura 3,25. Malgrat que Amades especificava que es tracta d’una cana dextra, la que servia per mesurar els camps, i no de la cana comuna, aquesta explicació, malgrat ser repetida contínuament, sembla que és errònia i que el relleu és simplement una motllura decorativa.



 

El motiu d’aquesta atribució és una inscripció que apareix al mur; allà es pot llegir “A 2 canas lo pou” i que indicava la propera presència d’un pou, que trobaríem a tres metres de la inscripció.






Particularment, el que més m’atreu de la capella és el relleu d’un agnus Dei que apareix a la façana lateral que segur que prové d’una antiga porta d’accés a la capella que allà hi havia i que fou cegada en temps indeterminat.