LA CAPELLA DELS OSSOS TRENCATS



A Barcelona hi ha moltes capelles de carrer. Capelles grans i petites, buides i plenes. Capelles molt populars i d’altres quasi desconegudes. En elles els veïns han pregat al llarg dels anys demanant el que desitjaven que els hi passés, ja fos allò quotidià o allò més transcendental. D’entre totes les capelles  hi ha una que té el seu valor per una llegenda que se li atribueix a la seva imatge.
Per comprendre la llegenda hem de tenir en compte el lloc en el qual s’ubica que no és altre que el call, el barri dels jueus. Al carrer de Sant Domènec de Call a l’alçada del carrer Marlet una capella enreixada amaga la llegenda de la capella dels ossos trencats.
Segons aquesta llegenda quan la comunitat jueva va patir terriblement al veure, el 5 d’agost de 1391, com assaltaven el seu barri. Les víctimes van ser molt nombroses i els que van sobreviure només tenien dues opcions o convertir-se al cristianisme o marxar. Els més valents segurament van marxar. Els més covards potser van convertir-se però no de cor i d’amagat de tothom seguien amb les seves oracions i les seves pràctiques tradicionals. 

Al cap de pocs dies de la dissolució de la comunitat, els cristians van voler demostrar el seu triomf contra els jueus i ho van fer al seu centre neuràlgic: la sinagoga. Ben a la vista de tothom van col•locar-ne una capella. Al cap d’uns pocs dies un dels jueus conversos de la ciutat no va poder aguantar més l’afront dels cristians i va decidir, de nit, acostar-se a la capella amb una escala per fer desaparèixer la imatge. La va trencar en trossos petits i la va llançar dins d’un pou. Al dia següent, l’autor de l’atemptat, ufanós del que ha fet, reuneix la resta de conversos per ensenyar la seva proesa Al peu de la capella, la sorpresa és total. La imatge és allà i complerta. A la imatge s’hi veuen les senyals de costura als llocs per on havia estat trencada. Sembla que aquella mateixa nit, misteriosament, la imatge havia sortit del pou i s’havia recompost. Davant aquest fet miraculós el jueu convers va canviar de parer i des d’aleshores va ser un dels més fidels cristians de la ciutat. Però aquest no fou l’únic fet estrany d’aquella indret. Un dia un home que havia patit un accident a una cama i s’havia vist obligat a portar crosses va passar sota la capella i va recuperar-se a l’instant. Des d’aquell moment qualsevol persona amb algun ós trencat que passava sota la capella experimentava una curació miraculosa. Tant de bo fos certa aquesta llegenda de la capella dels ossos trencats.