GUARDANT LA CIUTAT EN NOM DE L'ALTISSIM

L'Avinguda del Portal de l'Àngel porta el nom del vell portal que s'obria al seu cap i que donava accces a la ciutat enmurallada al segle XIII. S'havia dit abans dels Orbs,  ja que allà es reunien els cecs, que no tenien altre recurs per viure que l'almoïna que aconseguien en aquest lloc. 
La gent  més miserable va veure un dia arrivar a la ciutat un sant dels potents: era Sant Vicenç Ferrer. Home amb gran poder d'oratòria i fe igualment enorme. A la porta de la ciutat es va aturar per mostrar als que allà hi eren que dalt la porta hi havia un àngel que només ell pot veure. El sant i l'àngel dialoguen, i comunica quina és la seva misió allà dalt de la porta: "Sóc aquí guardant la ciutat en nom de l'Altíssim". El miracle de l'àngel que està dalt de la porta es comenta per tota la ciutat.


Passen uns pocs anys i la ciutat es veu una vegada més afectada per la malaltia. Les pregàries es multipliquen als sants protectors de les malalties, però ni sant Roc, ni Sant Sebastià, no escolten els ciutadans. El record del miracle de Sant Vicenç porta a fer una crida desesperada: "Àngel, treu-nos la pesta del damunt i en construirem una capella dalt de tot del portal, allà on et mostrares a Sant Vicenç".
I la pesta desaparegué, la ciutat acompleix la promesa i dalt de tot de la porta una capella s'aixeca. 



El Portal de l'Àngel desapareix amb l'enderroc de les muralles. Que passa amb la imatge de l'àngel? Doncs, la guarden a l'església més propera, a Santa Anna. Temps després, els veïns d'Hostafrancs la demanen per la seva església de l'Àngel Custodi. Amb les annexions Sants és ara la porta de la ciutat i allà ha d'anar l'àngel. Però ara l'àngel ja no hi és, la guerra civil va fer entrar a l'església un enemic dels àngels i la imatge va desaparèixer. 
 Quan l'edifici del Banc d'Espanya és construït al lloc on encara hi és algú va voler recuperar l'àngel i una nova capella va establir-se al portal de l'àngel. On és la capella ? Si sou bons observadors no us serà difícil trobar-la.