XUCLÀ ERA BUFÓ, EL QUE FEIA RIURE



Al Raval hi ha un carrer de nom curiós, sembla que t'hagi d'absorbir quan hi passes pel costat.
El carrer Xuclà, que així s'anomena, va del Carme, junt a la casa dels jesuïtes, fins a la plaça de Bonsuccés. El seu nom és un bon exemple de la confusió que no es sap per quina raó acaba per aparèixer quan menys ho sospités.
El nom del carrer sembla que ha de derivar de joglar, però quan busquem més ens trobem una sorpresa. No ens apareix cap joglar a la història del carrer, algú que de poble en poble animava els durs dies de la gent. En canvi, sabem que el carrer s'havia anomenat de mossèn Borra, sobrenom d'Antoni Tallander, bufó de la cort dels Reis d'Aragó a cavall dels segles XIV i XV, amb Martí l'Humà, Ferran d'Antequera i Alfons el Magnànim. Això de mossèn no era exclusiu dels capellans com avui en dia i era equivalent a un reconeixement especial.
El senyor Tallander sembla que va rebre un important quantitat de diners per part del rei quan el 1398 es va casar, quina esplendiesa de regal de noces, i més tard va fer un préstec important al rei que li va proporcionar uns grans beneficis. Decidit a treure rendibilitat als seus diners va comprar uns terrenys al costat de la catedral, a l'actual carrer de la Freneria, i al barri del Raval, prop del nostre carrer amb el d'Elisabets. Doncs allà hi vivia un bufó, el pas del temps i la confusió de la gent va fer que de bufó l'anomenessin joglar i així el nom del carrer ha evolucionat fins el que ara porta.