TRES SANTS PROTECTORS DE LA CAIXA



Quan al tombar de segle, la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat (popularment coneguda com la Caixa dels Marquesos a causa de l’abundor de títols nobiliaris dels que formaven la seva junta) va obrir noves oficines a la ciutat, va buscar també un recolzament celestial. Per assegurar-se l’èxit, de tota la cort de sants es van escollir aquells que ja protegien la barriada en la qual s’establien. Així va encarregar una sèrie de imatges a diversos escultors per posar-les ben visibles a les seves oficines. No n'hi ha un gran número, en total en tenim tres:


El primer sant protector anava a l’oficina ubicada a l’angle de la plaça de Sant Pere, davant de la seva parròquia, l'única resta del que va ser el vell monestir de Sant Pere de les Puel·les. La imatge s’atribueix a dos escultors, Antoni Mas i Josep Tarrach. Com és habitual, Sant Pere apareix estàtic i sobri, assegut a l’interior d’una ornamentada fornícula i ens beneeix amb la mà dreta alçada, mentre sosté fermament les claus del cel amb l’esquerra. De la figura cal destacar els plecs de la túnica. Per arrodonir la protecció, es va triar com a data de la  inaugurada el dia de la festivitat del sant, el 29 de juny. Era l’any 1898, tal i com podem veure a la inscripció.


El segon sant protector arriba cinc anys després, el 1903, i ho fa al centre de la ciutat, a la plaça de Sant Jaume. A la cantonada amb el carrer ciutat, on s’alça l’edifici construït d’August Font, premiat al concurs anual d’edificis l’any 1902, trobem una nova fornícula a l’interior de la qual s’hi situa la imatge del sant muntat al seu cavall blanc, vestint una túnica que mou el vent i alçant l’estendard de la creu. La imatge va ser realitzada pel prolífic Manuel Fuxà que va resoldre perfectament les dificultats que representava la ubicació d’una imatge just a la cantonada. Dominant la tècnica i amb força coneixements d’escultura monumental, Fuxà va realitzar un alt relleu gairebé exempt qualificat de majestuós i que justificava que es paguessin 10.000 pessetes pel seu treball.


La tercera imatge és de la Verge i la trobem fora del centre històric. Arribava l’any 1908, cinc anys després de l’anterior, a la sucursal de La Caixa que hi ha al carrer Gran de Gràcia 18-22, construïda, com la de la plaça de Sant Jaume, per l’arquitecte August Font.
L’autor de la imatge va ser l’Enric Clarasó, però no va sobreviure els tumultuosos temps de la guerra civil; i als 40, l’escultor gracienc Manuel Martí, especialitzat en escultura religiosa, va ser l’encarregat de la seva reconstrucció. La imatge de Santa Maria de Gràcia destaca per la seva sobrietat, està dins una fornícula situada a l’interior d’un finestral i està situada dalt d’una peanya de flors. Apareix dempeus, amb rostre juvenil i vesteix una senzilla túnica que la cobreix de cap a peus, du un petit llibre obert a la seva mà esquerra mentre que amb la dreta sosté una flor.