LA NENA DEL MOCADOR



El temps durant el qual el president Companys va estar presoner al vapor Uruguai, ancorat al port, i després al penal de Santa Maria a Cadis, va rebre molts suports. Com a record d’un d’ells tenim una estàtua inaugurada l’any 1998 just davant del passeig que porta el nom del president al costat de l’Arc de Triomf.  El monument consisteix en una estàtua d’una jove que sembla posar per a un fotògraf davant d’un monòlit dedicat al president, porta un mocador a una mà i una rosa a l’altra. La figura va ser feta per l’escultor madrileny Francisco López que va quedar impressionat quan li van explicar una anècdota relacionada amb els anys en què el president Companys era presoner després dels esdeveniments d’octubre del 34.


Una noieta de 13 anys, la Conxita Julià, com molts altres ciutadans, va anar amb el seu pare a donar ànims al govern captiu i va voler escriure un poema per fer-li suport i encoratjar-lo en aquells difícils moments i el president va contestar-li per carta com a agraïment. No va ser l'única comunicació escrita entre els dos i a la primera carta en van seguir altres tres. Quan, a l’abril del 36, les noves eleccions van donar el triomf al Front Popular i el govern recuperava la llibertat, la noia va voler conèixer el president amb qui s’havia cartejat. A un acte al cementiri de Montjuïc en honor al president Macià la noia va aconseguir presentar-se a Companys qui, agraït, va regalar-li el mocador que sempre duia a la butxaca de la seva americana.


La història del mocador no va quedar aquí. Poc després de rebre aquest regal, una veïna hi va brodar una dedicatòria i l’escut de Catalunya. Després de la guerra i en ple franquisme, el mocador comença a amoïnar a la família, que l’amaga dins el folre d’un abric alhora que estripa les cartes del president. Temorosos de represàlies, acabarien per fer-lo arribar a Caracas d’on torna amb l’arribada de la democràcia per anar a enriquir els fons del Museu d’Història de Catalunya.