LASZY, EL BARCELONÉS DE BUDAPEST



El 17 de maig del 2002 moria «Laszy» Kubala Stecz, el “barcelonès de Budapest”, una llegenda del Barça, un dels 50 millors futbolistes de tots els temps de la llista elaborada pels experts a l'esport rei.

 
Kubala va néixer a Budapest el 10 de juny de 1927. Va debutar amb el Ferencváros. Quan esclata la guerra marxa a Txecoslovàquia i juga amb el Bratislava. Torna al seu país i fitxa pel Vasas de Budapest.
El 1949 cansat de la dictadura comunista, fuig a Innsbruck. La federació hongaresa li dificulta les coses i queda un any suspès per la FIFA. Juga amb l’equip milanès del Pro Patria només partits amistosos. El Torino, el millor equip del moment, el convida a fer uan  gira amb ells, ja que la seva esposa ha arribat  a Itàlia no marxa a la gira. El Torino tindrà un ftal accident d'avió i mora l'equip sencer. Es trobava a un camp de concentració on decideix fundar l’Hungaria, un equip format per futbolistes  evadits dels països comunistes (hongaresos, croats, albanesos, romanesos, iugoslaus) i que tenien negats els permisos per jugar a Europa. L’Hungaria havia jugat a Itàlia però les queixes del partit comunista van acabar per prohibir-lo. Les ordres de la FIFA eren impedir que els hongaresos juguessin sense el permís de la seva federació.
L’Hungaria feia gires per Europa. El 1950 hi ha la possibilitat de jugar contra el Madrid i el 5 de juny debuta a Chamartín, marcarà els dos gols del seu equip que perd 4 a 2. Realitza varis partits i sembla que el Madrid inicia gestions per fitxar-lo, però el president del Barça, Narcís de Carreras, es fa amb les seus serveis. L'argument principal serà que el Barça fitxa com a entrenador el seu cunyat Fernando Daucik com a entrenador.
El 12 d’octubre debuta en un partit amistós contra l’Osasuna. El Barça va ser multat varies vegades per alienar-lo, però es pagava la multa de 50 pessetes i jugava, valia la pena ja que el seu joc provocava molta expectació i molt de públic. 

 
El 1951 es concedeix a Kubala l’estatut de refugiat polític i més tard la nacionalitat espanyola després de ser batejat a Águilas, Múrcia, d’on era el seu padrí, el president de la Federació Armando Muñoz Calero. El Barça al final pagà 12 milions de lires al Pro Patria i 300.000 pessetes al Vasas.
Entre 1950 i 1962 va disputar amb la samarreta blaugrana un total de 349 partidos (oficials i amistosos)  i va marcar 270 goles.
A més posseeix, amb Bata de l’Athletic Club, el rècord de gols en un partir de la lliga espanyola al marcar-li set gols a l’Sporting de Gijón.
Amb Kubala el Barça va guanyar quatre lligues (1951-52, 1952-53, 1958-59 i 1959-60),  cinc copes (1950-51, 1951-52,  1952-53,1953-1954, 1956-1957 i  1958-1959) i dues copas de Ferias (1958, 1960). Només li va quedar pendent aconseguir la Copa d’Europa, malgrat jugar la final de 1961 al Benfica.
Amb ell la temporada 1951-52 va ser, fins fa poc, la millor de la història , la de les cinc copes: Lliga, Copa, Copa Llatina, Eva Duarte i Martini Rossi.
Va portar tanta gent al vell estadi de Les Corts que el 1957 es va decidir fer-ne un de nou, molt més gran. 

 
Serrat va cantar al seu ídol

En Pelé era en Pelé i Maradona un i prou. Di Stéfano era un pou de picardia.
Honor i glòria als qui han fet que brilli el sol del nostre futbol de cada dia.
Tots tenen els seus mèrits; lo seu a cadascú, però per mi ningú com en Kubala.


Es prega al respectable silenci, que pels qui no l'han gaudit en faré cinc cèntims:
La para amb el cap, l'abaixa amb el pit, l'adorm amb l'esquerra,
travessa el mig camp amb l'esfèrica enganxada a la bota,
se'n va del volant i entra en l'àrea gran rifant la pilota,
l'amaga amb el cos, empenta amb el cul i se'n surt d'esperó.
Es pixa al central amb un teva meva amb dedicatòria
i la toca just per posa-la en el camí de la glòria.

Visca el coneixement i l'alegria del joc adornada amb un toc de fantasia.
Futbol en colors, bocada de «gourmet», punta de ganxet, canyella fina.

Permeteu-me glossar la glòria d'aquests fets com ho feien els grecs
uns anys enrera amb la joia de qui ha jugat al seu costat i du el seu retrat a la cartera.