ELS ESCRIPTORS AL PARC DURANT EL JOCS FLORALS

El de la Ciutadella és el primer parc de la ciutat. Es troba assentat a un espai carregat d’història: era una part del barri de la Ribera abans de la guerra de Successió i després va ser una fortalesa odiada pels ciutadans fins que va caure el 1868 quan passà a mans de la municipalitat. Aleshores Josep Fontseré va dissenyar un espai públic que havia de satisfer les necessitats de la ciutat. Estava pensat per ser espai d’oci i instrucció, amb quioscos de música, refrescos, cafeteries, barques on es passejava entre interessants exemplars botànics barrejats entre el passeig o protegits a l’hivernacle i l’umbracle, i museus. Quan estava en marxa, el 1888, aquest lloc va acollir un dels esdeveniments cabdals de la història de la ciutat: l’Exposició Universal. Acabat l’esdeveniment segueix atraient la ciutat i segueix embellint-se.
A principis del segle XX una tradició va omplir alguns dels racons de bustos de personalitats de la cultura catalana. La iniciativa fou de Francesch Mateu, director de La Il·lustració Catalana que va voler deixar testimoni de la commemoració dels 50 anys de la restauració dels Jocs Florals, era l’any 1908.
En total van ser instal·lats al parc sis bustos d’importants personalitats de la cultura. Un arquitecte s'encarregava del monument, del podi, normalment una columna, en el qual es posaria un bust cisellat en pedra per un escultor. 


Per començar, el 1908, es van aixecar un parell de bustos, després en farien un de sol. El primer li tocà el torn a Manuel Milà i Fontanals, amb el monument construït per Joan Rubió i Bellver i el bust de Manuel Fuxà que en faria un altre al cap d’uns anys. El segon corresponia a Emili Vilanova, amb un monument de Bonaventura Bassegoda i un bust de Pere Carbonell.

 
El 1909 l’homenatge fou a Marian Aguiló, amb un monument d’Eusebi Arnau, l’escultor més prolífic amb tres bustos.


El 1910 es rendeix homenatge a Víctor Balaguer, l’autor del monument és Josep Puig i Cadafalch i de nou Manuel Fuxà és l’escollit per fer el bust.


L’any 1911 no hi ha homenatges. Però el 1912 es reprenen amb el bust de Teodor Llorente fet per l’Eusebi Arnau que coronava el monument d’Alexandre Soler i March.  


L’any 1913 es clouen els homenatges dels Jocs Florals amb el monument dedicat al poeta Joan Maragall aixecat per Lluís Domènech i Montaner i bust de l’Eusebi Arnau.
Es triava el mes de maig per fer la instal·lació i la cerimònia d’inauguració del monument. Aquell mes es feia el lliurament de premis dels restaurats Jocs Florals i la comitiva que participava en la cerimònia es dirigia al parc a rendir honors als homes i a les lletres la Vanguardia del 5 de maig de 1913 ens explica que va passar quan es va inaugurar el dia anterior, el monument a Joan Maragall.