CARRERS QUE EREN UN CAMÍ

Un llibre clàssic, del qual hem mamat tots aquells que ens dediquem a ensenyar la ciutat, és "Barcelona, pam  a pam", que va escriure l'Alexandre Ciriri. En aquest llibre hi ha, a més d'una important informació sobre a ciutat, una sèrie de il·lustracions molt preuades. Una d'elles és la que representa Barcelona i el camí d'accés a la ciutat
Quan els romans van decidir fundar la colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino, dalt de tot del Mons Tàber, també van aixecar un camí que travessava la ciutat i que des de la capital de l'imperi portava a la capital de provincial, Tarraco.

Quan Barcelona va superar el cercle romà i van construir-se noves muralles, l'antic camí va quedar integrat dins del nou recinte i va donar lloc a diversos carrers. Avui és possible seguir aquest traçat. El millor punt de partença d'aquesta passejada és l'Arc de Triomf, porta d'entrada a l'Exposició Universal de 1888. A pocs metres, arribem al carrer del Portal Nou, ja dins de la ciutat antiga, i hem de continuar fins a la plaça de Sant Agustí Vell, carrers de Carders, Corders i Bòria per arribar a la plaça de l'Àngel on hi havia el portal romà. Creuem la ciutat romana pel centre, ho fem per la Baixada de la Llibreteria, carrer Llibreteria, la plaça de Sant Jaume i el carrer del Call, al final del qual es trobava l'altre portal romà. Continuem pel carrer de la Boqueria, al final del qual hi havia el portal del segle XIII, i continuem pel tram del Raval que travessava l'antic traçat pels carrers de l'Hospital i de Sant Antoni Abat, al final del qual hi havia el Portal de la muralla del segle XIV.

Així que podem dir que hi ha un camí amagat dins dels carrers de la ciutat antiga.