ELS QUATRE RELLEUS DE L'ARC DE TRIOMF

L'Arc de Triomf va ser el monument de l'Exposició Universal. El seu creador va ser Josep Vilaseca. Era al punt d'entrada i sortida del recinte pel Saló de Sant Joan, avui Lluis Companys. La seva forma és tot un encert i també ho és el material amb el que es va construir. Els arcs de triomf es recuperen en aquest moment com a senyal d'exaltació patriòtica. Abans del nostre es va aixecar a París i Milà. La totxana, que es disposa de manera elegant, té l'avantatge que és de baix cost. És immens i deixa un espai gran per escultures a les seves quatre façanes, per on es pensa en un programa iconogràfic que sigui una exaltació al Progrés, al qual es dóna la benvinguda i es premia a aquell que hi destaca, i que es manifesta mitjançant les Arts, les Ciències, la Indústria, l'Agricultura i el Comerç.


A la cara principal, la que es pot considerar l'accés ja que per sota s'entrava a l'exposició, hi ha representada Barcelona reben les nacions o L'adhesió de les Nacions.

Fet per Josep Reynés.
A l'esquerra hi ha un grup de dones desfila.
Al centre hi ha Barcelona, somrient i feliç. Se la identifica per l'escut que porta al pit. A l'esquerre trobem Cibeles, deesa de la terra, que té una torre com a corona. Al costat dret hi ha Pal·las Atenea, porta un escut amb dues lletres gravades la P (de progrés) i la F (de felicitat).
A la dreta apareixen un conjunt de igures de caràcter mitològic.

A la cara interna, la que mira cap a la Ciutadella, la que es veia sortint, hi ha representada La Recompensa o El repartiment de recompenses als participants a l'Exposició.

Fet per Josep Llimona.
Entre les diverses represenatcions de personatges de diversa procedència ètnica apareix la figura d'un egipci.
Al centre de nou aapreix representada Barcelona, amb l'escut al pit i expressió serena.Reparteix guardons als que ho mereixen, així trobem personatges envoltant la ciutat.
Hi apareix una dona i un lleó (s'ha apuntat que podia representar Castela i Lleó).

Al costat que mira a Ciutat Vella hi ha representada L'Apoteosis de l'Agricultura, la Indústria i el Comerç.
Fet per Antoni Vilanova. La figura del centre porta, a una mà, una branca d'olivera, símbol de la pau, i a l'altra raïm, símbol dels fruits de la terra.A l'esquerra hi ha representada l'agricultura per mitjà d'un grup de figures portant fruites i verdures, aliments del camp. A la dreta trobem una roda dentada, símbol de la Indústria, i Mercuri amb el seu casc alat.
Al costat que mira a l'Escola Pere Vila i al Palau de Justícia hi ha representada L'Apoteosis de les Ciències i les Arts
Fet per Torquat Tasso. AL cente hi ha Apol·lo que amb la mà estesa assenyala a les Arts, mentre amb l'altra sosté una flama, símbol de progrés. A la dreta hi veiem la pintura (una paleta), l'escultura (la gúbia) i l'Arquitectura (un temple). A l'esquerra apareix un home repenjat en un canó i una figura femenina amb una flama a la mà.