¿DONDE ESTÁ NIN?

El 16 de juny del 1937 va ser el darrer dia que els seus companys van veure a qui era el secretari general del POUM, el Partit Obrer d’Unificació Marxista, un partit petit i d’ideologia revolucionària. Mai més es va tornar a veure a Andreu Nin, tenia 45 anys. Van aparèixer pintades demanant explicacions. Les respostes el volien relacionar amb el feixisme, greus acusacions que només pretenien desacreditar un grup polític que disentia amb les tesis oficials de la Unió Soviètica en un temps en el qual era la única potència que de forma oberta oferia auxili a la República. Fer la visita grossa a la única purga stalinista fora de la Unió Soviètica ca ser part del preu a pagar.

                                     
Andreu Nin neix al Vendrell, dins una família humil. Estudia per fer de professor i marxa a Barcelona. Allà, com altres joves inquiets per la situació general, sent l’atracció per la política, evoluciona des del republicanisme federal (UFNR), al socialisme (PSOE) i finalment acaba en sindicalisme anarquista (CNT). L’any 1921, quan es produeix l’assassinat del secretari general de la CNT, Evelio Boal, aplicant-li la llei de fugues, Nin serà escollit secretari general del sindicat. Atret per la Revolució rusa, el jove Nin de 29 anys forma part de la delegació de la CNT que marxa a Moscú on s’instal•la durant 9 anys. A Moscou particpa activament en activitats polítiques: és secretari general adjunt de la Internacional Sindical Roja, regidor de l’Ajuntament de Moscou i un important dirigent del Partit Comunista Soviètic amb responsabilitats a Europa.
Després de la mort de Lenin (1924) i amb la lluita pel poder que enfronten Stalin i Trotsky, Nin s’alinea amb Trotsky que serà arraconat juntament amb els seus partidaris. La repressió dels trotskistes a partir de 1928 representa un important canvi en la seva vida i decideix abandonar la unió Soviètica.



Al setembre de 1930 arriba amb la seva família a Barcelona. A la ciutat es dedica a traduir clàssics russos al català i castellà. La situació política que troba és suggerent: la fi de la dictadura de Berenguer, la proclamació de la república i els triomfs del feixisme a Europa, on veu un gran perill. L’any 1934 trenca amb Trotski i el 1935 funda el POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista) per la fusió de l’Esquerra Comunista i el Bloc Obrer i Camperol. Amb l’esclat de la Guerra Civil és escollit conseller de justícia, en tres mesos fa una important tasca: crea els tribunals populars, para els peus als membres més radicals de la FAI i estableix la majoria d’edat als 18 anys. Les pressions soviètiques faran que sigui destituït del seu càrrec. L’any 1937 és igualment convuls per Nin, els fets de maig representen un dur cop pel seu partit acusat de pro-feixisme. El junt de 1936 es detingut i desapareix per sempre. Morirà dies més tard a Alcalá de Henares.
A partir de les investigacions fetes per un equip de TV3 l’any 1992 avui sabem perfectament que va passar amb Nin. El documental Operació Nikolai es basa en documents fins aleshores secrets de l’Arxiu de la Internacional  Comunista i del KGB, utilitza imatges inèdites i una sèrie d’entrevistes amb diverses personalitats.




Amb l’arribada de la democràcia dues plaques i una biblioteca ens recorden Andreu Nin a la Rambla, on hi havia dues de les seus del POUM.
La primera, de 1983, es troba a al façana del número 128, on hi ha un hotel i on hi havia la seu del consell executiu del POUM. 


Aquí, el 16 de juny de 1937
Els seus companys veiérem per
Darrera vegada ANdreu Nin (1892-1937)
Secretari polític del POUM
Lluitador pel socialisme i la llibertat
Víctima de l’Estalinisme
Els seus companys
Barcelona, 16 de juny de 1983
La segona de 1987 es troba al número 30-32, on avui hi ha la Biblioteca del barri gòtic que porta el nom del polític i escriptor. Allà durant la Guerra Civil hi havia el quarter general del POUM.