LA JIRAFA COQUETEIXA I EL BRAU PENSA

D’entre les escultures que hi ha disposades als carrers de Barcelona, una parella de les més interessants són "la girafa presumida" i "el toro pensant" que podem veure a la rambla Catalunya. Van ser instal·lades a iniciativa de l'Associació d'Amics de la Rambla de Catalunya, l’any 1972 que volia posar una escultura a cada cantonada de la via però al final només van rebre permís per fer-ho als dos caps, a la Diagonal i a la Gran Via.


Es tracta de dues ampliacions de les obres que realitzava l’escultor barceloní Josep Granyer. D’entre els seus treballs destacava la temàtica animalística on representava animals humanitzats o  humans animalitzats. En aquests treballs s’inspirava en obres conegudes de la història de l’art i les transformava. D’aquesta manera aconseguia composicions divertides. La girafa coqueta és la Paulina Bonaparte d'Antonio Canova i el brau El pensador de Rodin.
És aquest caràcter humorístic i potser també les grans dimensions d'aquestes obres per adaptar-les al seu caràcter d'escultura pública el que va provocar algunes crítiques quan es van inaugurar.

Josep Granyer al seu taller del carrer Laforja i el seu autorretrat
La meditació i la somnolència
El somnieg i escribà
Hi ha una bona quantitat d'escultures de Josep Granyer al Museu Deu d'El Vendrell