ELS MONUMENTS SECRETS A FERRER I GUÀRDIA

Barcelona ha dedicat tres monuments a Francesc Ferrer i Guàrdia, és la personalitat amb més dedicatòria monumental. Però certament no són a llocs cèntrics. Són els monuments amagats a Francesc Ferrer i Guàrdia.
La història ve de lluny. L’Ajuntament va votar el 9 d’agost de 1931 l’erecció d’un monument en honor a Francesc Ferrer i Guàrdia. La ciutat on havia mort li rebia així un homenatge. El 27 de juny de 1934 s’havia posat la primera pedra d’un monument en honor al pedagog al grup de les cases barates Eduard Aunós, com la segona no va arribar a posar-se mai aquesta no entra a la llista dels monuments.


Dels tres monuments, el primer està a Montjuïc. Al final de les escales que pugen des del darrera del Palau Nacional trobem una figura que porta una torxa. Aquest monument va ser inaugurat un plujós dia 13 d’octubre de 1990. La idea d’aixecar un monument la promovia la fundació que porta el nom del pedagog i va ser recollida per l’ajuntament i es va pensar que el lloc adient era Montjuïc, on Ferrer havia perdut la vida tot just 81 anys abans. El monument és una còpia del que hi ha a Brussel·les, aixecat per August Puttemans el 1911. L’autor del monument de Montjuïc és el belga Robert Ghysels. A la part del darrera es va afegir una sentida inscripció:
A / FRANCESC FERRER I GUÀRDIA / FUNDADOR DE L'ESCOLA MODERNA / (1859-1909) / BARCELONA REPARA AMB / AQUEST MONUMENT MOLTS / ANYS D'OBLIT I D'IGNORÀNCIA / D'UN HOME QUE VA MORIR / PER DEFENSAR LA JUSTÍCIA / SOCIAL, LA FRATERNITAT I LA / TOLERÀNCIA /AJUNTAMENT DE BARCELONA / FUNDACIÓ FERRER I GUÀRDIA / 13 d'octubre de 1990.


El segon monument es troba just a l’entrada de la Facultat de Ciències d’Empresarials, a la zona universitària. Es tracta d’un baix relleu fet per set estudiants de Belles Arts de la ciutat italiana de Carrara, sota la direcció de Dominique Strootbont, que reprodueix el dibuix fet per Flavio Costantini sobre l’afusellament de Ferrer i Guàrdia. Va ser inaugurat el 16 d’octubre del 2001.


I el darrer dels tres monuments en honor a Ferrer es troba a la seu de l’Institut de Ciències de l’Educació, al complex de les antigues Llars Mundet, a la Vall d’Hebron. El aleshores degà Xavier Hernández va proposar realitzar un homenatge a l'ilustre pedagog. Es va pensar en un conjunt format per pupitres on hi ha una llàntia votiva permanentment encesa. Finalment els problemes pressupostaris fan que l’obra no surti endavant. En el seu lloc es col·loca un bust de Ferrer que la família d’un professor de Calafell tenia a casa seva. El bust era fet per Josep Cardona, el mateix autor que l’estàtua de l’Àngel Guimerà de la plaça Sant Josep Oriol. Se’l pot veure als jardins del davant de l’església de les velles Llars Mundet.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Per que un pedagog de principis del segle passat encara molesta tant?
No em contesteu. La societat encara no esta preparada per soportar la veritat