ELS ANIMALS DE MARTÍ-CODOLAR, DEL PRIMER ZOO

Al barri de la Vall d’Hebron hi ha un espai deliciós, és la Granja Vella. Havia estat una enorme finca dedicada a l’agricultura i la ramaderia. Allà es va treballar durament i també es van fer uns bells jardins quan fou escollit pels burgesos com a lloc de refugi, esbarjo i gaudi, indret d’ostentació de la seva riquesa.
Els Martí Codolar van ser els darrers propietaris de la Granja Vella, abans d’ells havia estat propietat dels Milà de la Roca (1798) que la van vendre a Isidre Inglada (1824). Aquest la deixà en herència als seus nebots. L’indret era una antiga propietat dels frares jerònims i retornaria a mans religioses quan la família Martí-Codolar la va cedir als salesians (1946).
El metro Mundet, les avingudes de can Marcet i la del cardenal Vidal i Barraquer ens deixen a l’entrada del recinte. Pugem la rampa i un camí ens condueix a un encisador palauet embellit amb detalls escultòrics: símbols del continent americà, les edats de l’home i la representació d’Hèrcules justifiquen el viatge. Si al proper laberint d’Horta trobem l’amor, Eros, aquí el que domina és Hèrcules, el treball.El palauet està envoltat d’uns esplèndids jardins carregats d’història. Van ser visitats pel rei FerranVII (1828), tal com ho recorda una escultura, els va cantar Eduardo Marquina (1923) i els va pintar Santiago Rusiñol (1925-1930).
Lluis Martí-Codolary Gelabert va ser un home important, va fer bons i mals negocis. Era del cercle del marquès de Comillas, havia ocupat càrrecs en algunes de les empreses del primer i el segon marquès. Va ser soci fundador de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació (1886). Va tenir negocis en les naixents electricitat i telefonia. Però a nosaltres ens interessa d’ell la seva afecció als animals exòtics i d’ornament. Quan avui passegem per aquell indret trobem restes de gàbies buides, allà hi vivien, abans de passar a ser una col·lecció municipal, els animals que van donar lloc al primer parc zoològic de Barcelona.
Josep Maria de Sagarra va escriure d’ell que era un “patrici a qui li havia donar pels animals”. Com a distracció que compensava la seva vida dedicada als negocis va començar a col·leccionar animals el 1865 quan només tenia 22 anys i era un home solter. Per poder portar a terme la seva passió va contactar amb Francesc Darder qui el va orientar i l’ajudaria a crear un “jardí zoològic d’aclimatació”, segons la terminologia coetània.
La bancarrota que va viure la família va portar Lluís Martí-Codolar a desprendre’s de la seva estimada col·lecció. Els Martí Codolar necessitaven líquid i els animals que havia anat recollint els hi podien proporcionar. Es venia 163 animals (41 mamífers, 120 aus i 2 reptils). L’Ajuntament oferia 30.000 pessetes. A l’abril del 1892 es produïa la compra i el dia de la Mercè d’aquell any obria les portes a la Ciutadella el primer parc zoològic de la ciutat.


L’estrella d’aquell primer zoològic era l’elefant de la India “ejemplar notabilísimo de 2,50 metros de altura, cuenta 19 años de edad y 10 de estancia en la finca" com havia entrat de petit se'l batejà com Baby, rebatejat com l’Avi. Al museu de zoologia es conserva el seu esquelet. Estava valorat en 15.000 pessetes. 


 
El dromedari el valoraven en 500 pessetes. Quin dels dos era no ho se, però cal pensar que el més petit.
Dos estruços “macho y hembra. Ejemplares muy notables que se reproducen” 3.000 pessetes.



La jirafa es devia morir ja que no surt en la llista de Valoración y justiprecio efectuados por la Junta de Ciencias Naturales , Parque Zoológico y Jardín Botánico.